Waarom Spring Breakers eigenlijk iedereen te snel af is
★★★★☆




Spring Breakers (20/03/2013) — Harmony Korine

Korine’s expertise





‘Spring Breakers’, de nogal perverse film die Korine in 2013 lanceerde, is verschrikkelijk en vooral verschrikkelijk goed. De film, die een vervolg lijkt op Kids (1995), waarvoor Korine het scenario schreef, vertelt het controversiële, door drugs gevulde verhaal van tieners op hun zogenaamde spring-break - wat een soort ritueel is bij studenten in Amerika. Ik was reeds bekend met Korine’s werk via dus ‘Kids’, maar ook de geweldige andere, meer absurde coming of age film ‘Gummo’. Dat Spring Breakers dus veel perverser, en zo meer over the top is, is zeker. Toch vond ik de gewaagde keuzes in zowel het plot als het beeld écht gedurfd en werkten deze voor mij. Ik had nergens het gevoel dat de kitsch of decadentie die getoond werd, per ongeluk werd ingezet. Het is net omdat Korine over zo’n expertise bezit als het gaat over jong zijn, outcast zijn, wat dan ook, dat hij het kan maken om op zijn zachtst gezegd te overdrijven, of zelfs een beetje te shockeren. Enkele situaties waarin Selena Gomez en haar vriendinnen terecht raken tijdens hun uit de hand gelopen Spring Break, vallen of staan ook niet doordat ze geloofwaardig zouden zijn. Het gaat hier veel meer over het overbrengen van gevoelens, verlangens, die jonge adulten ervaren, en deze worden in mijn ogen bijna poëtisch getoond via bijvoorbeeld het hele ‘too much’ gehalte van de film. Ik associeerde me enorm met bepaalde situaties, niet omdat ze geloofwaardig waren, maar door een eerder abstracte, poëtische verbeelding die deze situaties omvatten.
Ook de keuze om daadwerkelijk een bijna iconisch geworden tiener-icoon als Selena Gomez te casten in de hoofdrol, is bij Korine nooit zomaar toevallig. De maker van de film beseft zeer goed wat de gereedschappen zijn waarover men vandaag de dag bezit om dingen te maken. De aanwezigheid van deze populaire cultuur in één van de meest ‘hedendaagse’ films van de afgelopen 10 jaar, maakt het nog beter; en vooral ook echter. Vele filmmakers liepen reeds in de val van de nostalgie om een film beter te maken, terwijl Korine (eindelijk) snapt dat men ook het heden mag omarmen, en dat er zelfs bijvoorbeeld niets mis mee is dat de rocksterren van de jaren 80, nu de rappers zijn van de 21e eeuw. De fanatieke rapper in deze film werd vertolkt door James Franco, een andere symbolische acteur des heden.



Times have changed, Korine understands


Dat Korine er ‘zowaar in slaagt om uit de gutsende beeldenstroom van billen en borsten een licht poëtische atmosfeer te puren’, is zeer raak verwoord door Humo recensent Stockman. Het is deze poëtische insteek die tijdloos is, terwijl de tijd waarin we leven constant evolueert. Het is dit gebeuren zo geloofwaardig toepassen dat van Korine volgens mij binnenkort écht tot een eigentijds icoon zal maken, als hij dat al niet is.


Korine’s expertise neemt steeds toe, en misschien is Spring Breakers niet even geweldig als Gummo, wat hem 5 sterren i.p.v 4 had opgeleverd - het blijft tenminste niet hangen in een nostalgisch verlangen dat mij vaak bij films de laatste decennia mateloos irriteert. Gelukkig is Korine minder saai dan Tarantino, zou ik durven concluderen, om een andere (zogezegde) cinema pionier van vandaag te noemen. Tarantino heeft zeker een kunde, Korine daarentegen heeft kunde én lef. ‘Spring Breakers’ zal misschien niet zijn wat je verwacht van een hedendaags meesterwerk, ergens is het het wél, en omvat het een afdruk van een bepaald historisch besef van de tijd waarin we leven, wat denk ik veel belangrijker is dan een boogie-woogie dansen en een sigaar roken in een flauwe Western, maar dan in HD, zoals we Tarantino’s vaste recept kunnen omschrijven.




Korine is dus één van dé filmmakers die ik in het oog zal blijven houden, en die ik bovenal énorm apprecieer in hetgeen hij ons voorschotelt. Ja, je wilt dit zien.












Gebruikte bronnen:







1

Van der Brug, J. (2013, 10 april). Spring Breakers: je verwacht een highschooldrama, maar krijgt een film die ook Thrill 'till you kill had kunnen heten. Het Parool. Geraadpleegd op 15 maart 2021 via https://www.parool.nl/nieuws/spring-breakers-je-verwacht-een-highschooldrama-maar-krijgt-een-film-die-ook-thrill-till-you-kill-had-kunnen-heten~bcd07351/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F





2


Stockman, E. (2013, 23 maart). Spring Breakers. Humo. Geraadpleegd op 15 maart 2021 via https://www.humo.be/nieuws/spring-breakers~bae10f31/







3

Koetsier, S. (2013, 28 maart). Wil je dit zien? Ja dit wil je zien. De Filmkrant. Geraadpleegd op 15 maart 2021 via https://filmkrant.nl/recensies/spring-breakers/